24 oktober 2021

Leven met het ritme van de natuur

In onze drukke maatschappij met steeds meer tijd achter beeldschermen en smartphones zijn we steeds verder van de natuur af gaan staan. Terwijl de natuur ons juist kan helpen weer in balans te komen. Bijvoorbeeld als we leven en eten met de seizoenen.

Leven met het ritme van de natuur

Loslaten en afvoeren

Bomen laten in de herfst bladeren los om in de winter in rust te gaan. Ook voor ons lichaam is het najaar helpend om afvalstoffen af te voeren. 3 tips:

  1. Eet groene groente en fruit, zo vers mogelijk
  2. Drink water en (kruiden)thee, varieer
  3. Zorg voor dagelijks voldoende beweging, liefst buiten

Zo zorg je dat afvalstoffen worden afgevoerd. Dat is belangrijk, want als je teveel afvalstoffen vasthoudt, vormt dit onnodige ballast voor je lichaam. Met een verminderde weerstand tot gevolg.

 

Bewust drinken

Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je op temperatuur. Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken.

 

Begin de dag met een tot drie glazen water om vocht dat je ’s nachts hebt verloren weer aan te vullen. Eventueel met een klein beetje citroensap. Kies daarnaast nog twee drinkmomenten met vooral water of thee en afstand van het eten. Drink eventueel een kop koffie of espresso als je daarvan geniet. Een tot drie koppen koffie per dag versterkt de gezondheid, maar meer koffie heeft geen gezondheidsvoordelen en draagt bij aan uitdroging van het lichaam. Voor elke kop koffie kun je het beste ter compensatie een glas water drinken.

 

Als je koffie of thee drinkt, laat dan suiker of zoetstoffen achterwege. Je kunt beter kiezen voor een pure (kruiden)thee die van nature zoet is. Het is belangrijk om af te wisselen met verschillende soorten thee, net als met groente en fruit.

 

Kruidenthee is niet van de bekende theeplant Camellia sinensis gemaakt. Het is een infusie: een op thee lijkende drank, die op dezelfde wijze met heet water wordt klaargemaakt. De drank bestaat vaak uit één of een samenstelling van verschillende planten, bloesems en kruiden. Kamille is een bekende kruidenthee.

Daglicht en nachtrust

Nu de dagen weer korter worden, is het normaal dat je minder energie hebt dan in de zomer.
Het is juist in deze donkere maanden belangrijk om overdag naar buiten te gaan om energie te houden en goed te slapen. We hebben daglicht nodig

  •  om beter te slapen,
  • voor een beter humeur,
  • voor onze biologische klok.

’s Avonds als het donker is, kun je lekker binnen blijven met een kop ontspannende thee, beeldschermen en mobieltjes uit en op tijd naar bed. Geniet van het seizoen!

 

Tijdens deze themaproeverijen ben je van harte welkom om inspiratie op te doen.
Meer weten?
Meld je vrijblijvend aan voor meer info via neuners.nl  of bel 0226-712312.

 

Dit artikel heeft in het Jeelink krantje gestaan Editie #4 herfst 2021