19 april 2023

Lever, het orgaan voor ontgiften

Is een detox kuur wel nodig? Je lever zorgt toch dagelijks voor ontgifting? Dit zijn vragen die wij regelmatig krijgen.

De lever is een flink orgaan van gemiddeld zo’n 1,5 kilo bij volwassenen. Het is een orgaan met verschillende functies. Het vormt gal, is betrokken bij de stofwisseling, heeft een opslag en een reinigende functie. Best druk dus dit orgaan.

De reinigende functie is interessant met betrekking tot het ontgiften. Ontgiften is reinigen van het lichaam van afval en/of gif. Eigenlijk is je lever altijd voor je aan het ontgiften. De lever is een soort filter, de stoffen die schadelijk zijn worden door je lever gefilterd. Het is dus belangrijk je lever goed te ondersteunen. Hoe kan je jouw lever helpen bij het uitvoeren van alle functies:

• Beperk het aantal eetmomenten tot 3 per dag (alle functies tegelijk uitvoeren is lastig, ook voor de lever)
• Eet zo min mogelijk belastende stoffen (wat er niet inkomt hoeft ook niet ontgift te worden)
• Eet veel groenten en fruit (voor ondersteuning vanuit micro nutriënten)
• Beweeg regelmatig (beweging beperkt vervetting van de lever)

3 maaltijden per dag
Nederlanders eten gemiddeld 9 keer per dag! De meeste mensen hebben drie hoofdmaaltijden en eten en/of drinken tussendoor gemiddeld 7 keer. Het aantal eetmomenten beperken is dus ook al een vorm van detoxen. Kies de momenten dat je eet zoveel mogelijk voor eerlijke en pure producten. Koop producten die je zelf verwerkt tot lekkere maaltijden. Vermijd ultra bewerkt voedsel.

Wanneer we verder naar de voeding kijken, is er een aantal voedingsmiddelen die jouw lever extra kunnen ondersteunen.
Het start met voldoende drinken, ik heb het dan over water natuurlijk niet over alcohol. Thee en met name kruidenthee kan heel lekker zijn, zeker ook als afwisseling voor water.

Eet veel groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog en voeg hier ook zoveel mogelijk kruiden toe. Zo krijg je een heel breed spectrum aan vitaminen en mineralen binnen welke niet alleen je lever, maar ook veel andere processen in het lichaam ondersteunen. Groenten en fruit leveren ook veel vezels, belangrijk voor de darmwerking. Wanneer deze op orde is zullen er vanuit darmen minder afvalstoffen te verwerken zijn door de lever.

Bewegen is net als voeding belangrijk voor een gezonde leefstijl. Wat is de relatie met de lever? Beweging zorgt voor circulatie, welke voor het totale lichaam belangrijk is. Tevens kan beweging helpen iets ‘los te laten’. Hoewel dit vooral in de alternatieve geneeswijze benoemd wordt past het ook heel goed bij een Nederlands gezegd: iets op je lever hebben. Iets hebben dat drukt. Het is dus iets wat je kwijt moet, waar je vanaf wilt.
Dit brengt me terug bij de eerste vraag, is een detox kuur nodig? Zeker wanneer je ‘iets op je lever hebt’ kan het heel fijn zijn om bewust even extra te ontgiften. Extra omdat je lijf elke dag ontgift, maar door drukte of minder gezonde gewoonten even wat ondersteuning kan gebruiken.

auteur: Marieke Kalverda

Bron: RIVM Voedselconsumptie 2012-2016 Wat waar en wanneer